Syksyn 2018 kiinnostavimmat uutuuskirjat

Kustantamoiden syyskatalogit tuntuivat ilmestyvän tänä vuonna jo todella aikaisin ja kevään ja alkukesän mittaan olen niitä hiljakseen selaillutkin. Nyt kun kesätöideni puolesta olen myös päässyt tutkimaan syksyn uutuuskirjoja, päätin viimein ottaa katalogit vähän tarkempaan syyniin ja poimia niistä itseäni eniten kiinnostavat julkaisut! 


Kotimainen kaunokirjallisuusKrista Launonen: Ofelian suru, Avain, julkaistaan lokakuussa
Launonen törmäsi sattumalta Everett Millais'n maalaukseen Ofelia, jonka taustojen selvittämiseen hänen oma henkilökohtainen suruprosessinsa kietoutuu.

Risto Isomäki: Viiden meren kansa, Into, julkaistaan syyskuussa
Ensimmäiset asukkaat saapuivat Suomeen 11000 vuotta sitten. Arkeologian, geenitutkimusten ja vertailevan kielitieteen avulla on onnistuttu paljastamaan esihistoriastamme lisää tarinoita, joita episodiromaani Viiden meren kansa kertoo.

Minna Rytisalo: Rouva C, Gummerus, julkaistaan syyskuussa
Rouva C. eli Minna Canth on kuusilapsisen perheen äiti ja opettajan vaimo, jonka sisällä myrskyää. Rakkaustarina ja ystävyyden kuvaus sekä kannanotto tyttöjen ja naisten oikeuksien puolesta.Erika VikNefrin tytär, Gummerus, julkaistaan lokakuussa
Kaksosauringot-fantasiatrilogian viimeinen osa. Minulla on vielä sarjan toinen osa, Seleesian näkijä, keskeneräisenä lukupinossa, joten pitääpä lukea se loppuun ennen syksyä!

Tapio Koivukari: Poltetun miehen tytär, Johnny Kniga, julkaistaan elokuussa
Manga on noidan tytär ja pakenee syytöksiä, joita kyläläiset ovat häneen kohdistaneet. Noitavainoista kertova historiallinen romaani, joka perustuu islantilaiseen tositapaukseen.

Petja Lähde: Ilon kaava, Karisto, julkaistaan syyskuussa
Hyvänmielenromaani kaksosista, joiden elämä on kulkenut erilaisia teitä: toisen sairaalassa ja toisen oravanpyörässä juoksiessa. Junamatkalla Helsingistä pohjoiseen käydään läpi vakavia aiheita, mutta kepeällä otteella.

Ina Westman: Henkien saari, Kosmos, julkaistaan elokuussa
Emman, Joelin ja heidän tyttärensä Fannin kesäisen saaristoelämän hetket muovautuvat vaikuttavaksi parisuhteen ja vieraantumisen kuvaukseksi.


Taina Latvala: Venetsialaiset, Otava, julkaistaan elokuussa
Kolme sisarta viettää kesän viimeistä päivää järvenrantamökillä, jossa kesäyö kuitenkin kätkee salaisuuksia ja sisaret eivät olekaan aivan sitä, mitä ovat toisistaan kuvitelleet.

Aki Ollikainen: Pastoraali, Siltala, julkaistaan elokuussa
Maaginen maalaisidylli ja kesäyön unelmat, joiden kääntöpuolena on aamulla valkeneva synkkyys ja kuolema. Pidin suuresti Nälkävuodesta ja vaikka Ollikaisen toinen romaani, Musta satu, oli itselleni pettymys, täytyy Pastoraali lisätä ehdottomasti listalle.

Sabine Forsblom: Betinka (Betinkan), S&S, julkaistaan syyskuussa
Kielellisesti vahva romaani 70-luvun lopun pikkukaupungissa asuvasta teinitytöstä.

Mia Franck: Pommipuutarha (Bomträdgården), Teos, julkaistaan syyskuussa
Kahdeksanvuotias Lissu lähetetään sotalapsena Töölöstä Ruotsiin. Pommipuutarha kuvaa sodan sävyttämää lapsen kaipausta ja sidoksia eri maiden välillä.


Tommi Kinnunen: Pintti, WSOY, julkaistaan elokuussa
Luin juuri tovi sitten viimein Neljäntienristeyksen ja ihastuin siihen suuresti. Lopotti odottaisi myös hyllyssäni ja Kinnusen uutuus pitää myös ehdottomasti lisätä syksyn listalle! Pintti kuvaa ihmisten kohtaloita ja heidän keskinäisiä suhteitaan lasitehtaan ympäristössä.


Ulkomainen kaunokirjallisuusMoshin Hamid: Exit west, Otava (julkaistaan syyskuussa)
Nadja ja Saeed ovat nuoret rakastavaiset, joilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin vaarallisesti ja kalliilla hinnalla paeta sisällissotaan ajautuvasta kotimaastaan.

Māra Zālīte: Viisi sormea (Pieci pirksti), Arktinen Banaani (julkaistaan elokuussa)
Omaelämäkerrallinen romaani kuvaa Siperiaan kyyditetyn perheen kotiinpaluuta Latviaan vuonna 1956. Maalaiskylän elämää ja sen sosiaalisia valtasuhteita tarkastellaan uteliaan viisivuotiaan lapsen silmin.

Lucia Berlin: Tanssia ruusuilla ja muita kertomuksia (A Manual for Cleaning Woman), Aula & Co, julkaistaan elokuussa
Pidin Siivoojan käsikirjasta, joten odotan mielenkiinnolla myös tätä kokoelman toista osaa ja Lucia Berlinin teräviä kuvauksia elämästä.


Jelena  Tšižova: Naisten aika, Into, julkaistaan elokuussa
Venäläinen kirjallisuus kiinnostaa minua, joten venäläisten naisten kokemuksia ja salaista vastarintaa kuvaava teos täytyy laittaa muistiin.

Yoko Tawada: Muistelmat lumessa (Etüden im Schnee), Fabriikki Kustannus 
Kolme jääkarhua (isoäiti, äiti ja poika), jotka ovat kuuluisia sirkusesiintyjiä ja kirjoittajia itä-Saksassa, kertovat jokainen tarinansa.

Britt Karin Larsen: Finnskogen, elämän kehto, Minerva, julkaistaan syyskuussa
1800-luvun puolivälin metsäsuomalaisista kertovan historiallinen romaanisarjan avausosa.


Tietokirjat


Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin, Otava, julkaistaan syyskuussa
Rakastin Kankimäen esikoisteosta Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin, joten odotan malttamattomana tätä kirjailijan toista teosta, jossa kuljetaan 1800-luvun naistutkimusmatkailijoiden ja taiteilijoiden jäljillä.

Monica Kristensen: Amundsenin viimeinen matka (Amundens siste reise), Like, julkaistaan lokakuussa
Vuonna 1928 Roald Amundsen osallistui pelastusoperaatioon, jonka tavoitteena oli löytää onnettomuuteen joutuneen ilmalaiva Italian miehistö Huippuvuorilta. Amundsenin pelastuslentokone katosi jäljettömiin ja katoaminen on jäänyt arvoitukseksi näihin päiviin asti.


Lasten- ja nuortenkirjallisuusElina Pitkäkangas: Ruska, Myllylahti, julkaistaan lokakuussa
Urbaania fantasiaa ja synkeää ihmissusiromantiikkaa sekoittavan Kuura-trilogian viimeinen osa!

Taru Anttonen ja Milla Karppinen (toim.)Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) : Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan, Into, julkaistaan syyskuussa
Satumuotoon kirjoitettuja tarinoita suomalaista naisista, jotka ovat kulkeneet omia polkujaan. Kirja keräsi keräsi joukkorahoituksella yli 20000 euroa ja sen inspiraationa on ollut Elena Favillin ja Francesca Cavallon Iltasatuja kapinallisille tytöille

S&S:ltä ilmestyy elokuussa kaksi niin ikään naisesikuvia käsittelevää teosta: nuorille suunnattu Elina Tuomen tietokirja Itsenäisiä naisia : 70 suomalaista esikuvaa ja Iida ja Riikka Salmisen lapsille suunnattu satumuotoisia tositarinoita sisältävä Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa.

Maria Turtschaninoff: Maresin voima, Tammi, julkaistaan syyskuussa
Punaisen luostarin kronikat -fantasiasarjan kolmas osa, joka vie Maresin luostariympäristöstä kotikylänsä lumisiin metsiin.


Salla Simukka: Sammuta valot! / Sytytä valot!, Tammi, julkaistaan heinäkuussa
Nuorten elämää kuvaava kertomuskokoelma, jonka tarinat peilaavat toisiaan mielenkiintoisella tavalla ja sisältävät niin kauhua kuin romantiikkaakin.

Essi Ihonen: Ainoa taivas, WSOY, julkaistaan elokuussa
Esikoisromaani, joka kertoo uskonyhteisöstä irti pyristelevän teinitytön kasvutarinan.

Karen M. McManus: Yksi meistä valehtelee (One of Us Is Lying), WSOY, julkaistaan syyskuussa
Esikoistrillerissä viisi nuorta jää jälki-istuntoon, mutta vain neljä heistä selviää hengissä.


Sarjakuvat

Lauri Ahtinen: Elias, S&S, julkaistaan elokuussa
Sarjakuvaromaani kertoo yksin Suomeen saapuneesta ja turvapaikkaa odottavasta pojasta ja sitä varten on haastateltu sekä turvapaikanhakijoita että asiantuntijoita.

Kati Rapia ja Juha Hurme: Pyrstötähti ja maailmanlopun meininki - Suomenniemen ensimmäisen tähtitieteilijän elämä ja seikkailut, Teos, julkaistaan syyskuussa
Road trip -sarjakuvaromaani Sigfrid Aronius Forsiuksesta (s. 1560), joka ei työskennellyt ainoastaan tähtitieteilijänä vaan muun muassa myös tutkimusmatkailijana, kartoittajana ja unitulkkina.

Kommentit

  1. Olen yrittänyt pitää omien listojeni pituuden hillittynä ja ihan hyvin se tänä syksynä onnistui - viime vuonna homma lähti vähän lapasesta:D Yksi meistä valehtelee: sitä odotan! Sitten on myös tarjolla viimeinen osa Ferranten Napoli-sarjaan ... Kepler62 jatkuu ... uutta Nesboa... kyllä näitä riittää:)<3

    VastaaPoista
  2. Jassu, jep, tämä homma lähtee kyllä helposti käsistä! Toisaalta se on ihan hauska "ongelma", ihanaa, että kiinnostavia kirjoja riittää. Mä olen lukenut vasta ekan Ferranten, mutta ehkä jossain vaiheessa jatkan sarjan parissa, Kepler62:sta olen lukenut kolme ekaa osaa, joten siinäkin riittää vielä luettavaa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

back to top