Alkuvuoden lukukuulumisia

Hei ja hyvää maaliskuun alkua!

Tämä vuosi lähti suunnitelmieni vastaisesti käyntiin pienoisilla blogin talviunilla... Nyt kuitenkin mennään jo maaliskuussa ja toivon mukaan pakkasetkin vaihtuvat pian keväisimpiin keleihin, joten on viimein aika heräillä täällä bloginkin puolella. Tammi- ja helmikuu olivat minulle yhtä suurta kirjoitusjumia ja hieman lukujumitustakin oli ilmassa, mutta niiden karkottamiseksi ajattelin nyt käydä  läpi tämän alkuvuoden lukukuulumisiani.


Tammikuu näytti lähtevän lukemisten osalta varsin vauhdikkaasti käyntiin. Luin viime vuoden puolella aloittamani Kultarinnan loppuun ja heti sen jälkeen viikon sisällä Maiju Voutilaisen Itke minulle taivaan, Miika Nousiaisen Juurihoidon, K. K. Alongin Kevätuhrit ja Brian K. Vaughanin Saga-sarjan ensimmäisen osan. Niiden jälkeen aloitin innoissani John Williamsin Augustusta. Pidin suuresti Williamsin Stonerista, ja ajattelin pitäväni Augustuksesta aiheensa puolesta vielä enemmän, mutta ei... Kahlasin puolipakolla kirjaa noin 80 sivua, jonka jälkeen täytyi todeta, että tällä hetkellä ei vain ole oikea aika tälle kirjalle. Yritän varmasti joskus myöhemmin uudestaan, kirja on kuitenkin niin kehuttu ja haluaisin kovasti päästä siihen sisälle. 

No, Augustuksen jälkeen päätin ottaa selvää, mistä on kyse Elena Ferranten Napoli-sarjassa, jota uuden suomennoksen myötä  on viime aikoina hehkutettu pitkin blogosfääriä ja kirjainstagrameja. Sain varsin nopeasti  kirjastosta käsiini sarjan ensimmäisen osan Loistava ystäväni ja ihastuinkin kirjan alkuun. Sitten tapahtui jotain ja jumitin pari viikkoa sivun 150 tietämillä. Lukeminen ei tuntunut millään etenevän, mutta lopulta rykäisin kirjan parissa illassa loppuun, sillä laina oli palautettava kirjastoon. Pidin kirjasta ihan keskivertaisesti, mutta en kuitenkaan ihastunut niin paljoa, että olisin laittanut seuraavan osan samantien varauslistalle. Ehkä jossain vaiheessa silti innostun palaamaan takaisin Napoliin Lenùn ja Lilan tarinan pariin.


Helmikuussa lukaisin Kevätuhrien jatko-osan Ansassa ja sen jälkeen tartuin Timo Parvelan ja Bjørn Sortlandin kehuttuun Kepler62-sarjaan. Olen nyt lukenut sarjan kaksi ensimmäistä kirjaa, eli Kutsun ja Lähtölaskennan ja kolmas osakin on jo puoliksi luettuna. Varsin mainio kirjasarja onkin kyseessä, erityisesti kirjojen kuvitus on upeaa! Helmikuussa luin myös Maija Salmen ja Meeri Koutaniemen vaikuttavan teoksen Ilopangon vankilan naiset ja Jukka Behmin lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaanakin olleen Pehmolelutytön, joka alkuodotuksista huolimatta osoittautui pienoiseksi pettymykseksi.

Kuten mainitsin tämä lopputalvi on ollut minulla melkoista kirjoitusjumin kautta. Blogattavien kirjojen pino on kasvanut kasvamistaan ja samalla kirjoitusblokkini on tuntunut vain syvenevän. Teen etätöitä ja varsinkin viime aikoina on tuntunut vaikealta löytää tasapainoa työnteon ja vapaa-ajan bloggaamisen välille. Mieluiten olen vain töiden jälkeen sulkenut läppärini kannen ja tehnyt vapaa-ajalla jotain ihan muuta kuin istunut näytön ääressä. Toivon mukaan onnistuisin kevään aikana sovittamaan bloggailun sujuvammin osaksi arkeani. Toiveissani olisi nimittäin päästä paremmin reaaliaikaan kirjojen lukemisen ja niistä bloggaamisen kanssa, sillä roikkumaan jäävät arviot tuppaavat olemaan myös melkoisia kirjoitusinnon kadottajia.

Tammikuun alussa kirjoittelin jo muutamasta lukuhaasteesta, joihin osallistun tänä vuonna. Nyt haastelista sai vielä yhden lisäyksen, sillä Sivujen välissä -blogissa käynnistyi helmikuun alussa bingotyylinen YA-lukuhaaste, johon halusin ehdottomasti osallistua. Haasteaika on 1.2.-1.8.2018 ja tarkoituksena on siis lukea nuorille aikuisille suunnattua kirjallisuutta ja koota bingorivi ruudukon peräkkäisistä haastekohdista. Tarkemmat osallistumisohjeet löytyvät Hannan blogista.


Tein lukuhaasteille yläpalkkiin oman välilehtensä, jonne päivittelen niiden etenemistä vuoden mittaan. Tällä hetkellä olen lukenut yhden kirjan hyllynlämmittäjä-listaltani, yhden kirjan sarjakuvahaasteeseen ja kaksi kirjaa tähän YA-lukuhaasteeseen.

Viime viikkojen aikana olen käynyt ahkerasti kirjastossa ja lukupinoni huojuu uhkaavasti olohuoneen pöydän kulmalla. Siellä odottaa niin kiinnostavia teoksia (mm. Marianna Kurton Tristania, Emmi Niemisen ja Johanna Vehkoon Vihan ja inhon internet sekä Kätlin Kaldmaan Islannissa ei ole perhosia) että tuskin maltan odottaa, että pääsen niihin käsiksi! Helmikuussa julkaistiin myös tämän vuoden Sarjakuva-Finlandia-ehdokkaat, joista suurimman osan olen niin ikään hamunnut jo kirjastosta ja jotka koitan saada luettua ennen voittajan julistusta. Yksi ehdokkaista on itse asiassa juuri mainitsemani Vihan ja inhon internet. Seuraavan parin viikon aikana on siis tiedossa melkoista maratoonaamista sarjakuvien parissa! Tällä hetkellä luen Erika Vikin Kaksosauringot-sarjan toista osaa eli Seleesian näkijää ja malttamattomana tartuin myös Piia Leinon Taivaaseen heti kun sain varauksen käsiini.

Näissä tunnelmissa siis kohti (toivon mukaan aurinkoista) kevättä!

Kommentit

  1. Minullekin helmikuu oli vähän outo lukukuukausi, kun tuntui oikeastaan koko kuukauden ajan siltä, ettei ehtinyt tai saanut kunnolla luettua. En siis tarkoita mitään sivumääriä tms., vaan oli vähän muita asioita ja ajattelemista ja lukuaikaa vähemmän kuin normaalisti ja lukemisesta tuli sellaista tosi pätkittäistä ja ääh. No, kohti kevättä ja kenties parempia lukuaikoja! Tämä maaliskuun alku on onneksi ollut jo parempi :)

    Sulla on tulossa tosi kiinnostavia kirjoja lukuun (Tristania, Vihan ja inhon Internet, Islannissa ei ole perhosia), haluan kans lukea ne!

    VastaaPoista
  2. Niin, tälläisiä tahmaisia lukemis- tai kirjoittamiskausia tulee aina välillä, mutta onneksi ne menee aina myös ohi. :) Tämä maaliskuun alku on tuntunut mullakin jo vähän paremmalta, joten toivon mukaan hyvät lukuajat jatkuu!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

back to top