Lukutavoitteita vuodelle 2018


Ensimmäinen viikko vuotta 2018 on melkein takana ja koska sain aiemmin tällä viikolla koottua viime vuoden lukutilastot ja merkittävimmät kirjat yhteen, on nyt aika kääntää katse tarkemmin tähän vuoteen ja uusiin lukusuunnitelmiin! 

Tavoitteeni ja toiveeni vuodelle 2018:

Luen vähintään 45 kirjaa. Luku taitaa olla korkein, minkä olen itselleni Goodreadsiin koskaan tavoitteeksi asettanut! Vähän toivon, että yltäisin pyöreään 50 kirjaan asti, mutta asetin tavoitteen kuitenkin hieman matalammalle.

Luen kirjoja jokaisesta maanosasta. Tämä tarkoittaa sitä, että kiinnitän erityisesti huomiota etelä-amerikkalaiseen, afrikkalaiseen ja oseanialaiseen kirjallisuuteen, sillä niitä minun ei tullut viime vuonna luettua yhtään.


Osallistun jälleen kerran Helmet-lukuhaasteeseen. Viime vuoden lopulla ajattelin, että jättäisin haasteen tänä vuonna väliin, mutta kun uusi haastelista julkaistiin, en malttanut olla osallistumatta tälläkin kertaa. Toivoisin, että saisin tänä vuonna luettua enemmän kirjoja juuri Helmet-haasteen innoittamana. Moni kohta haasteessa vaikuttaa kyllä yllättävän haastavalta, joten katsotaan miten käy!

Luen paljon sarjakuvia ja olen mukana Sarjakuvahaasteessa. Haasteen emäntänä toimii Hurja Hassu Lukija ja haasteaikaa on marraskuun loppuun asti, eli 1.1.-30.11.2018. Viime vuonna luin yhteensä 14 sarjakuvakirjaa tai -romaania ja tänä vuonna yritän pistää ainakin yhden paremmaksi ja lukea 15 sarjakuvateosta.


Osallistun Hyllynlämmittäjä-haasteeseen. Olen lukuisia kertoja katsellut omaa kirjahyllyäni ja vähän tuskaillut sinne kertyneiden lukemattomien kirjojen määrää, joten yksi ehdoton tavoite tälle vuodelle on lukea enemmän oman kirjahyllyn kirjoja. Tähän tavoitteeseen sopiikin hyvin Sivumennen-podcastin jo viime vuonna ideoima Hyllynlämmittäjä-haaste, jossa tarkoituksena on valita omasta kirjahyllystä 12 vielä lukemistaan odottavaa kirjaa ja lukea ne vuoden aikana. Omat valintani ovat seuraavat:

Kotimainen kaunokirjallisuus
Katja Kettu: Yöperhonen
Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys
Laura Lindstedt: Oneiron
Heidi Köngäs: Hertta
Miika Nousiainen: Juurihoito
Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät

Ulkomainen kaunokirjallisuus
Emily Brontë: Humiseva harju
Jung Chang: Villijoutsenet - Kolmen kiinattaren tarina
Justin Cronin: Ensimmäinen siirtokunta
Robert Galbraith: Käen kutsu
Beth Lewis: Suden tie
Andri Snær Magnason: Lovestar

Vähän ihmetyttää, miten monet näistä edes ovat päätyneet hyllynlämmittäjiksi! Joukossa on muun muassa kaksi Finlandia-voittajaa sekä paljon blogeissakin kehutut Katja Ketun ja Tommi Kinnusen teokset. Ensimmäisen siirtokunnan olen jo aikoja sitten parikin kertaa aloittanut, mutta jättänyt kesken. Kolmas kerta sanokoot toden ja näyttäkööt, onko tosiaan aika laittaa kirja kiertoon, vai saisinko sen nyt viimein luettua. Humiseva harju on klassikko, jonka senkin haluaisin nyt viimein saada luetuksi. Lovestarin mieheni osti aikoinaan matkamuistoksi Islannista ja minunkin on pitänyt jo useasti tarttua siihen, mutta arastelen englanniksi lukemista. Siitä päästäänkin aasinsillalla seuraavaan haastekohtaan, joka koskee nimenomaan muilla kielillä lukemista.

Luen enemmän vieraskielisiä kirjoja. Tämä tarkoittaa minun kohdallani lähinnä englannin- tai ruotsinkielisiä teoksia (tai hyvin helppotajuisia saksankielisiä lastenkirjoja, haha). Jos saisin edes pari-kolme kirjaa luettua englanniksi, olisin tyytyväinen. Haluaisin lukea Muumi-kirjat alkuperäiskielellään, joten ehkäpä uskallan tarttua edes yhteen ruotsinkieliseen Muumi-kirjaan vielä tämän vuoden aikana!

Vähemmän somea, enemmän kirjoja. Tämä kohta tuskin kaipaa hirveästi selittelyä. Yksi suurimmista toiveistani ja tavotteistani on saada tänä vuonna vähennettyä turhaa ja päämäärätöntä kännykällä roikkumista. Toistuvan kännykään tarttumisen sijasta haluaisin mieluummin keskittää energiani mielekkäämpään tekemiseen, eli juuri lukemiseen tai vaikkapa bullet journalin kanssa askarteluun.

Näillä suunnitelmilla aloitan siis kirjavuoteni 2018! Tärkeintä on kuitenkin muistaa rento ote lukemisessa, en aio ottaa näistä tavoitteista stressiä itselleni. Aion ennen muuta lukea juuri sitä, mitä milläkin hetkellä mieli tekee. Tälläisten suunnitelmien teko on kuitenkin kovin hauskaa ja ne toimivat hyvänä innoittajana itselleni.
Katsotaan vuoden lopuksi, miten kävi ja kuinka monta kirjaa tuleekaan tuosta hyllynlämmittäjä-läjästä luettua ja jaksanko jatkaa tänäkin vuonna ahkeraa sarjakuvien lukemista.

P.S. Blogin ulkoasun kanssa on ollut yhtä ja toista ongelmaa ja äsken taas huomasin, ettei kommentointi toimi. Vaihdoin sen toistaiseksi siis ponnahdusikkuna-muotoon, joka näyttäisi toimivan. Yksi tavoite tälle vuodelle on siis myös saada blogin ulkoasu uuteen ja toivottavasti toimivampaan muotoon.

Kommentit

  1. Hienoja teoksia hyllynlämmittäjissäsi. Olen lukenut niistä Ensimmäisen siirtokunnan (joka oli blogini ensimmäinen postaus), Suden tien ja Oneironin. Kiinnostavaa kuulla ajatuksiasi niistä, jos/kun päätyvät luetuiksi ja blogiin. :) He eivät tiedä mitä tekevät olisi itselläkin ollut hyllyssä, mutta vielä ei päätynyt listalle.

    VastaaPoista
  2. Hyviä tavoitteita (tietysti, koska moni on samoja kuin minullakin)! :) Hyllynlämmittäjissäsi on kans monta hyvää kirjaa: Yöperhonen, Neljäntienristeys, Hertta ja He eivät tiedä mitä tekevät. Minua kiinnostaa myös kovasti Lewisin Suden tie.

    Olin vähän hämmästynyt, kun luin viime vuonna jokaisesta maanosasta vähintään yhden kirjan! Osa maanosista jäi vain siihen yhteen kirjaan eli en todellakaan lukenut monipuolisesti, mutta kuitenkin. Fabriikki Kustannukselta on tullut hyviä kirjoja juuri Afrikasta ja Etelä-Amerikasta, joten vinkkaan niitä.

    Olisi kans kiva lukea jotain ruotsiksi! Taipuisikohan mikään muu kuin jokin helppo lasten(kuva)kirja? No, siitä voisi aloittaa :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

back to top