Kevään 2018 kiinnostavimmat kirjat

Vuosi lähenee loppuaan ja jokin aikaa sitten havahduin siihen, että kustantamoilta on alkanut ilmestyä ensi kevään kirjakatalogeja. Näin joulukuun puoliväliä lähestyttäessä taitaa olla jo kaikki ilmestyneetkin. Näiden selaaminen ja mielenkiintoisten kirjojen muistiinmerkitseminen on hauskaa, vaikka lopulta luenkin melko vähän uutuuskirjoja. Lukulista tuntuu aina olevan loputon ja koska vanhempia kirjoja on kirjastoissa helpommin saatavilla, ovat uutuuskirjat jääneet tavallisesti vähemmälle huomiolle. 

Tampereen kirjastoissa on jo jonkin aikaa ollut kirjojen varaaminen ilmaista, joten sen myötä olen tämän vuoden aikana innostunut tavallista enemmän varailemaan kirjoja. Ensi vuonna ajattelin olla vielä aktiivisempi sillä saralla, joten toivon mukaan saisin entistä useammin luettua myös näitä uutuuksia.

Ensi keväänä näyttäisi joka tapauksessa olevan tulossa todella paljon mielenkiintoisia kirjoja ja tämäkin listaus tuntui vain venyvän ja venyvän, vaikka koitin pientä karsintaakin tehdä! Tässä siis omat poimintani kustantamoiden kevään katalogeista:


Kotimainen kaunokirjallisuus

Pauliina Rauhala: Synninkantajat, Gummerus, julkaistaan maaliskuussa
Romaani 1970-luvun lopun Pohjois-Pohjanmaan sisäänpäinkääntyvästä yhteisöstä ja rakkauden monista merkityksistä. Kertomus kylästä, jossa eletään Jeesuksen toista tulemista odottaen. 10-vuotias Aaron rukoilee, ettei kukaan läheisistä joutuisi helvettiin ja Auroora kamppailee rajan ylittävän rakkauden kanssa. Pidin paljon Rauhalan muutama vuosi sitten ilmestyneestä Taivaslaulusta, joten Synninkantajat kiinnostaa myös. Anna-Liisa Ahokumpu: Viktor Stanislauksen kolmetoista sinfoniaa, Gummerus, julkaistaan tammikuussa
Perhostutkija Max Halma löytää äitinsä jäämistöstä harvinaisen perhosen, joka johdattaa hänet tutkimaan myös omaa historiaansa ja sitä mitä hänen isälleen tapahtui keväällä 1942. Arvoituksellinen esikoisromaani perhosista, perhesalaisuuksista ja pakkomielteistä.

Katja Törmänen: Karhun morsian, Like, julkaistaan helmikuussa
Pohjoismaisesta mytologiasta ammentava fantasiaromaani kahdesta naisesta miesten hallitsemassa viikinkimaailmassa. Karhun morsian voitti Liken ja Tähtivaeltajan spekulatiivisen fiktion kirjoituskilpailun vuonna 2016.Piia Leino: Taivas, S&S, julkaistaan helmikuussa
Vuoteen 2058 sijoittuva dystopia sisällissodan jälkeisestä Helsingistä, jossa kansalaisten ainoana lohtuna on Taivas-niminen virtuaalinen tila. Yliopistolla työskentelevä Aleksi saa käyttöoikeuden Taivaaseen ja hän kohtaakin siellä naisen, johon halua tutustua myös reealimaailmassa. Taivas voitti S&S:n Maailman laita -kirjallisuuskilpailun vuonna 2016.

Leena Krohn: Kadotus, Teos, julkaistaan maaliskuussa
Löytötavaratoimiston työntekijä saa yön jälkeen tavaroita, joista jokaisella on erilainen tarinansa. Kaupungissa vietetään taiteiden yötä ja kadulla kulkee muun muassa siluettitaiteilija ja Bitula-nimistä olentoa ulkoiluttava rouva. Romaani sisältää 13 yksittäistä tarinaa, jossa hahmot ja tapahtumat venyttävät ja horjuttavat todellisuuden rajoja.

Elin Willows: Sisämää (Inlandet), Teos, julkaistaan tammikuussa
Nuori nainen on muuttamassa poikaystävänsä kotipaikkakunnalle Ruotsin pohjoisosiin, mutta suhde päättyy jo ennen perillepääsyä. Tästä huolimatta nainen kuitenkin jää asumaan uudelle seudulle ja alkaa etsimään omaa paikkaansa sieltä. Sisämää on esikoisromaani, joka käsittelee poislähtöä ja muutosta.

Hannele Mikaela Taivassalo & Catherine Anyango Grünewald: Scandorama, Teos, julkaistaan maaliskuussa
Sarjakuvaromaani täydelliseksi haluavasta mutta muukalaisvihamielisestä Scandoramasta. Rähjäisessä Helsingy Cityssä elää Miskatt, geneettinen naisen ja kissan hybridi, joka piiloutuu maan alle elättääkseen itsensä valonaroilla vastarintatehtävillä.


Käännöskirjallisuus

Ayòbámi Adébáyò: Älä mene pois (Stay With Me), Atena, ilmestyy huhtikuussa
Yejiden ja hänen puolisonsa ja erityisesti anoppinsa suurin toive on lapsi. Perinteisistä uskomuksista ja pyhiinvaelluksista huolimatta lasta ei kuulu ja anoppi pakottaa poikansa ottamaan toisen vaimon. Tarina suuresta epäonnesta ja perheen hajoamisesta Nigerian poliittissa ja sosiaalisissa kiemuroissa.Melba Escobar: Kauneussalonki (La casa de la bellaza), Aula & Co, julkaistaan helmikuussa
Karen työskentelee bogotalaisessa kauneussalongissa ja työnsä yhteydessä hän oppii tietämään asiakkaistaan kaiken. Yhden hänen asiakkaansa tytär löydetään murhattuna ja Karen kuuluu viimeisiin ihmisiin, jotka ovat nähneet tytön elossa. Escobarin romaani on palkittu kotimaassaan vuoden 2016 parhaana romaanina. En ole aiemmin lukenut kolumbialaista kirjallisuutta, joten tämä herätti pelkästään senkin vuoksi huomioni.  

Scott Kelly: Kiertoradalla - Vuosi avaruudessa (Endurance. A Year in Space, A Lifetime of Discovery) Bazar, julkaistaan helmikuussa
Scott Kelly on yhdysvaltalainen astronautti, joka vietti vuosina 2015 ja 2016 avaruudessa yhtä mittaa kokonaisen vuoden. Kiertoradalla kuvaa havainnollisesti ja huumorintajuisella asenteella avaruuselämää ja sen jälkeistä paluuta maan pinnalle.

Max Porter: Surulla on sulkapeite (Grief is the Thing With Feathers) Gummerus, julkaistaan tammikuussa
Lontoolaisen perheen äiti on juuri kuollut ja oven taakse ilmestyy variksen muodon ottanut suru, jonka aikomus on viipyä perheen luona niin kauan kuin tarve on. Vaikka lintu on välillä varsin epäkohtelias, se osaa myös auttaa ja lohduttaa ja hiljalleen isä ja pojat alkavat toipua surusta.Ernest Cline: Armada (Armada), Gummerus, julkaistaan maaliskuussa
Elokuvien ja videopelien maailmassa aikansa viettävä Zack Lightman löytää avaruusaluksen, joka on kuin suoraan videopeli Armadasta. Löytöä seuraakin tapahtumasarja, jossa Zackin on ryhdyttävä koko maailman pelastavaksi sankariksi. Koska Ready Player One oli tälläisen hyvin vähän digipelejä pelaavankin mielestä loistava kirja, Armada menee myös lukulistalleni, vaikka se onkin saanut jokseenkin ristiriitaisia arvioita.

Gaël Faye: Pienen pieni maa (Petit pays), Like, julkaistaan tammikuussa
Pienen pieni maa on ranskalais-burundilaisen Fayen esikoisteos ja se kertoo 10-vuotiaasta Gabysta, jonka perhe rikkoutuu naapurimaa Ruandasta levinneiden väkivaltaisuuksien vuoksi. Teos on voittanut useita ranskalaisia kirjallisuuspalkintoja.

Samanta Schweblin: Houreuni (Distancia de rescate), Like, julkaistaan helmikuussa
Psykologinen trilleri sairaalassa makaavasta naisesta, joka sängyllään istuvan vieraan David-pojan kanssa kertoo tarinoita särkyneistä sieluista ja perheen tuottamasta voimasta. Houreuni oli ehdolla Man Booker Prizen saajaksi vuonna 2017. Johannes Anyuru: He hukkuvat äitiensä kyyneliin (De kommer att drunkna i sina mödrars tårar), S&S, julkaistaan huhtikuussa
Dystopia apartheid-yhteiskunnasta, jossa kolme Isisin kannattajaa hyökkää kirjakauppaan. Nainen, jonka tarkoitus on kuvata hyökkäys tuleekin toisin aatoksiin kesken hyökkäystä. Kahden vuoden kuluttua kirjailija vierailee naisen luona oikeuspsykiatrian klinikalla ja tämä kertoo tulleensa tulevaisuudesta.


Anne Swärd: Vera (Vera), Otava, julkaistaan maaliskuussa
Sandrine on 17-vuotias ranskalaistyttö, joka vuonna 1945 pakenee sotaa Ruotsiin ja avioituu yläluokkaisen lääkärin kanssa. Hääyönä Sandrine synnyttää tyttären, jonka silmät herättävät hänessä kauhua. Hänen puolisonsa perheellä on myös salaisuutensa ja ajan myötä nukkevaimona elävän Sandrinenkin on kohdattava oma menneisyytensä.


Tietokirjat

Neil deGrasse Tyson: Tähtitiedettä kiireisille (Astrophysics for People in a Hurry) Aula & Co, ilmestyy helmikuussa
Kirjan nimi ei ole kovinkaan houkutteleva, sillä melkein jätin sen nimensä vuoksi pois listastani. Kiinnostava sisältö kuitenkin voitti. Neil deGrasse Tyson on New Yorkin Luonnonhistoriallisen planetaarion johtaja ja kirjassaan hän käy ytimekkäästi ja ymmärrettävässä muodossa läpi niin alkuräjähdystä kuin eksoplaneettoja ja mustia aukkoja koskevia kysymyksiä.


Morten A. StrøksnesMerikirja (Havboka), Gummerus, julkaistaan huhtikuussa
Ystävykset Mårten ja Hugo ovat päättäneet pyydystää Länsivuonoilla elävän yli tonnin painoisen ja jopa viisisataavuotiaan jäähain. Meribiologiaa ja mytologiaa yhdistelevä tarina ihmisen ja luonnon suhteesta. Merikirja on saanut Norjassa lukuisia palkintoja, muun muassa Bragen, joka vastaa Finlandia-palkintoa.

Aleksi Peura: Jumalan viholliset - Euroopan noitavainojen historiaa, Like, julkaistaan tammikuussa
Yleistajuinen perehdytys väärinymmärrettyyn historialliseen ilmiöön. Noitavainomyyttiä purkavassa teoksessa pureudutaan myös kidutuskeinoihin, noituusteoreetikkoihin ja nykypäivän noitiin.

Janne Saarikivi: Suomen kieli ja mieli, Teos, julkaistaan maaliskuussa
Janne Saarikiven teos kiinnostaa ennen kaikkea oman opiskelutaustani vuoksi. Kirjassa kerrotaan mistä Suomi ja suomi tulevat ja siinä jäljitetään suomen kielen, suomalaisen ajattelun ja suomalaisen kulttuurin yhteyksiä myös muiden kielten syntaksiin ja semantiikkaan kaivautumalla.

Kimmo Oksanen & Heidi Piiroinen: Ohikuljetut - Erään kerjäläisperheen tarina, WSOY, julkaistaan helmikuussa
16-vuotiaana Suomeen saapuneen Mihaelan ja hänen perheensä tarina, jota Oksanen ja Piiroinen ovat seuranneet 10 vuoden ajan Suomessa, Romaniassa, Kreikassa ja Virossa. Hevosmiehiä, poliiseja, mahtava mustalaisten kuningas sekä nuoria ja vanhoja ihmisiä iloineen ja huolineen.


Lasten- ja nuortenkirjallisuus


Siri Pettersen: Kupla (Bobla), Jalava, julkaistaan maaliskuussa
Kine elää mielestään tyhmien sääntöjen armoilla, tyhmässä kaupungissa ja tyhmässä maailmassa. Erään kammottavan koulupäivän jälkeen hän löytää lasipallon, josta kasvaa iso lentävä kupla, jonka sisälle hän mahtuu. Kuplan avulla hän pääsisi viimeinkin vapauteen, eroon kaikesta tyhmästä! Korpinkehät-trilogia on itselläni vielä kesken, mutta Pettersenin maagis-realistinen uutuuskirja kiinnostaa myös, varsinkin kun sen kuvaillaan kulkevan Tim Burtonin maailmojen hengessä.Meredith Russo: Tyttösi sun (If I Was Your Girl), Karisto, ilmestyy maaliskuussa
Lukuisia palkintoja saanut nuortenromaani transnuoresta, Amandasta, joka koulukiusaamisen vuoksi vaihtaa kotikaupunkia ja koulua. Uudessa lukiossa hän haluaisi pitää taustansa salassa ja vain opiskella ahkerasti, mutta sitten hän kohtaakin Grantin, jonka kanssa tahtoisi jakaa kaiken.

Johanna Venho & Hanneriina Moisseinen: Kaksi päätä ja kahdeksan jalkaa, Karisto, julkaistaan maaliskuussa
Amir kirjoittaa runoa itselleen täysin vieraalla kielellä ja kun runo lopulta syntyy, se kertookin paljon enemmän kuin Amir olisi koskaan uskonut. Kaksi päätä ja kahdeksan jalkaa on Kariston kevään 2017 kuvakirjakilpailun voittaja ja se kuvaa maahanmuuttajalapsen tuntemuksia vieraan kielen ja kulttuurin keskellä.


Raili Mikkanen & Sirkku Linnea: Suomen lasten majakkakirja, Minerva, julkaistaan helmikuussa
Moona-Lokki ja Ville-hylje seikkailevat yhdessä Suomenlahden majakkasaarilla ja saavat tietää paljon uutta majakoiden lisäksi myös saaristoluonnosta ja merten suojelusta. Majakat ovat kiehtoneet itseäni Muumilaakson tarinoiden majakkajaksoista lähtien, joten tämä lastenkirja kiinnostaa suuresti!

Sarah Crossan: Yksi (One), S&S, julkaistaan helmikuussa
Grace ja Tippi ovat siamilaiset kaksoset, jotka toivovat yli kaiken, että heidät nähtäisiin yksilöinä, kahtena erillisenä ihmisenä. Kotikoulusta tavalliseen kouluun siirtymisen myötä heidän kokemusmaailmansa avartuu, mutta lopulta heidän on tehtävä päätös, jolla on peruuttamattomia vaikutuksia heidän elämiinsä.

Lena Frölander-Ulf: Isä, minä ja meri (Pappa, jag och havet), Teos, julkaistaan maaliskuussa
Vaikka oma isä on sosiaalinen, voi itse mieluummin lähteä koiran ja leikkiveneen kanssa leikkimään muualle kuin toisten lasten kanssa. Isä, minä ja meri on lapsen näkökulma kesäiseen paratiisiin ja se kertoo kauniin tarinan lapsesta, joka löytää pinnan alta mielikuvituksesta paikan olla yksin ja yhdessä. 


Kristina Ohlsson: Lasilapset (Glasbarnen), WSOY, julkaistaan helmikuussa
Billie tutkii ystäviensä kanssa uuden kotinsa historiaa, sillä talossa tapahtuu kummallisia asioita. Billien halu muuttaa talosta pois kasvaa, mitä enemmän he saavat selville ja lopulta eräänä yönä joku tai jokin koputtaa ikkunan takana. Lukuisia palkintoja saanut yli 10-vuotiaille suunnatun jännitystrilogian avausosa.


Kommentit

back to top