Robert Kirkman: The Walking Dead - Toinen kirja


Robert Kirkman: The Walking Dead: jatkuva tarina henkiinjääneiden kohtaamista kauhuista. Toinen kirja
Alkuperäinen nimi: The Walking Dead: Book Two, julkaistu alun perin Walking Dead -lehden numeroissa 13-24
Suomentaja: Antti Koivumäki
Kustantaja: Egmont, 2012
Sivumäärä: 287

The Walking Deadin uusi kausi käynnistyi pari viikkoa sitten, mikä on ilmeisesti herättänyt taas zombi-fanit koloistaan, sillä Kirkmanin sarjakuvien varausjono kirjastossa oli yhtäkkiä kasvanut. Onneksi ehdin jo lukaista tämän kirjan ennen kuin se pitää huomenna palauttaa.

Ensimmäisen kirjan lopussa Rick kumppaneineen löytää aitojen takana sijaitsevan valtavan vankilan ja Toinen kirja jatkaa tarinaa siitä eteenpäin. Aluksi joukkio ryhtyy tyhjentämään vankila-aluetta siellä vaeltavista zombeista ja sen yhteydessä he törmäävät vankilan ruokalassa muutamaan vankiin, jotka ovat selviytyneet ruokavaraston turvin vankilassa jo useiden kuukausien ajan. Tarinassa tapahtuu koko ajan todella paljon ja tapahtumien ja eri paikkojen välillä siirrytään nopeasti mutta sujuvasti. Välillä meno äityy melkoisen raa'aksi ja julmaksi, mutta samalla seurataan onnistuneesti myös ihmisten välisten suhteiden muodostumista ja kehittymistä. Tv-sarjassa minua on välillä turhauttanutkin ihmissuhteiden vatvominen, mutta sarjakuvassa (ainakin tässä kyseisessä osassa) tämä puoli toimii todella hyvin!

Toisessa kirjassa seurataan  tavanomaisten zombitaistojen ja muiden selkkausten ohella erityisesti Rickin henkilökohtaista taistelua oikeudentunnon, ryhmän johtamisen ja vaikeiden päätösten kiirastulessa. Kaikkien tapahtumien seurauksena hänenkin tulee tehtyä suuria ylilyöntejä. Kun maailma on muuttunut niin totaalisesti, myös ihmiset joutuvat käymään läpi suuria muutoksia kyetäkseen jollakin tavalla selviytymään ja voidakseen rakentaa uusia elinympäristöjä itselleen. 


Sarjakuvan väritys on mustavalkoista ja piirrostyyli tuttuun tapaan yksityiskohtaisen realistista. Valo- ja varjokohdat on minusta taiteiltu todella tyylikkäästi. Piirtäjänä tässä kirjassa on toiminut Charlie Adlard. Tässä Toisessa kirjassa minua häiritsi sama asia kuin Ensimmäisessäkin, nimittäin se, että hahmojen kommentit ja reaktiot ovat välillä vähän epäuskottavia tilanteisiin nähden (esim. "Nyt tuli noutaja!"). Mutta toisaalta, kyseessä on kuitenkin sarjakuva, joten se sopinee tyyliin.

Hahmoja on varsin runsaasti ja heidän edesottamuksistaan ja heidän välisistä suhteistaan on välillä jokseenkin vaikea pysyä kärryillä, varsinkin kun sarjakuva poikkeaa joiltain osin tv-sarjasta. Siinä mielessä voi sanoa, että on jopa hyvä, kun kirjailija tappaa hahmojaan varsin tiuhaa tahtia. Tässä sarjakuvan toisessa osassa on ennen muuta kyse siitä, miten sekalainen joukko erilaisia ihmisiä kykenee ryhmänä tulemaan toimeen keskenään, luottamaan toisiinsa ja hiljalleen asuttamaan vankilan. Päivien ja viikkojen edetessä käy ilmi, että suurin vaara ei enää olekaan vaeltavat zombit, vaan kokonainen uusi maailmanjärjestys ja se, mitä se tekee ihmiselle.


Helmet-lukuhaaste 2017: Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta

Kommentit

back to top