Halloween-lukuhaasteen suunnitelmat


Edellisessä postauksessa mainitsin viehtymyksestäni kauhukirjallisuutta kohtaan. Toki olen kiinnostunut yleisemminkin jännityskirjallisuudesta ja trillereistä, vaikka perinteisiä dekkareita en lue kovinkaan paljoa. Synkeät dystopiat vetävät minua erityisesti puoleensa ja niitä onkin onnekseni  julkaistu viime vuosina varsin runsaasti.

Yöpöydän kirjat järjestää nyt lokakuussa halloween-lukuhaasteen, johon halusin ehdottomasti ottaa osaa. Rakastan halloweenin, tai kotoisammin esimerkiksi kurpitsajuhlien ja kekrin aikaa, sillä mikä muu aika vuodesta sopisikaan paremmin kauhukirjallisuudesta nauttimiseen kuin tämä synkeä, sumuinen ja sateinen keskisyksy, jolloin edessä oleva joulu rallatuksineen ei aivan vielä ole mätkähtänyt tajuntaan. 

Laitoin melkein saman tien kirjastosta varaukseen pari kauhuteemaan sopivaa kirjaa ja kävin perjantaina noutamassa ne. Samalla reissulla nappasin mukaani myös muutaman muun lukulistalle sopivan kirjan, joten pääsen ensi viikolla kunnolla aloittamaan haasteen. Tarkoitukseni on tämän kuun superlukumaraton-päivänä eli sunnuntaina 22.10. syventyä yksinomaan näihin halloween-haasteen kirjoihin.


Mats Strandbergin Risteilyyn olen törmännyt parin viime kuukauden aikana muutamaankin otteeseen, esimerkiksi Worldconissa, jossa olin kuuntelemassa kauhukirjallisuutta käsittelevää paneelikeskustelua. Luulenpa, että aloitan halloween-haasteeni tästä kirjasta.

Jari Järvelän Korsikaan vaellusreiteille sijoittuva Se ken tulee viimeiseksi taas herätti huomioni  jo toukokuussa, kun selasin syksyn kirjakatalogeja.

Ransom Riggsin Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille on ollut esillä viime vuoden aikana jonkin verran sen pohjalta tehdyn elokuvan vuoksi. Pakko sanoa, etten oikein tiedä miksen itse ole aiemmin kiinnittänyt siihen (niin kirjaan kuin elokuvaankaan) juuri huomiota, sillä aiheeltaan se vaikuttaa kiinnostavalta ja Tim Burton on yksi suosikkiohjaajistani.

Ettei lukeminen käy liian raskaaksi, halusin ottaa haasteeseen mukaan myös pari sarjakuvaa. The Walking Deadin Toinen kirja oli saatavilla kirjastossa, joten nappasin sen mukaani, sillä pidin niin paljon Ensimmäisestä kirjasta. Olisin varmaan ottanut myös Kolmannen kirjan haasteeseeni mukaan, mutta se oli harmikseni lainassa.

Kirjojen pyörteissä -blogista bongasin kauhuromanttiseksi kuvaillun Emily Carrollin Through the Woods -sarjakuvakirjan, jonka lisäsin myös haastelistalleni. Se onkin itse asiassa näistä ainoa, josta en ole lukenut tuon enempää kuvauksia tai arvioita, joten en tiedä yhtään, millainen sarjakuva ja millaisia teemoja käsittelevä tarina mahtaa olla kyseessä.

Ennen kirjastosta lähtöä kävin vielä kurkkaamassa nuortenkirjauutuuksia ja huomasin samassa hyllyssä olevan K.K. Alongin Kevätuhrit, jota olenkin muutamalla aiemmalla kirjastoreisulla jo kuikuillut. Se sopinee hyvin mukaan haasteeseen!

Omasta kirjahyllystäni löytyisi myös monia haasteeseen sopivia teoksia. Valitsin mukaan Hugh Howeyn Siilon saagan toisen osan eli Siirroksen, jonka ostin kesällä eräästä antikvariaatista Vanhan kirjallisuuden päiviltä. Dmitri Gluhovskin Metro-sarjan kolmas osa ilmestyy nyt syksyllä, joten nyt olisi hyvä hetki saada ruksittua myös Metro 2034 lukulistalta pois.

Huh, onpa tässäkin jo aika paljon vaihtoehtoja! Kaikkia en toki ehdi lukemaan tässä seuraavien viikkojen aikana, mutta tavoitteeni olisi saada edes 3-4 näistä luettua lokakuun ja siis tämän halloween-haasteen aikana. Toivottavasti luvassa on jännittäviä ja sopivassa määrin hyytäviäkin lukuhetkiä näihin lokakuun sateisiin ja synkeisiin iltoihin!

Kommentit

 1. Dystopiat! ♥ Harmillisesti alkaa suurin buumi mennä ohi ja vain muutamia teoksia enää tänä vuonna julkaistu.

  Hienoja teoksia olet listallesi ottanut. Tuosta Risteilystä olen kuullut hyvää. Pitänee jossain vaiheessa lukea se.

  Minulla odottelisi lukupinossa Ransom Riggsin toinen kirja, Kolkko kaupunki. Otan sen varmaan ensi kuussa luettavaksi, eli ei ihan ehdi Halloweeniksi. Eka osa oli ihan hyvä ja pitäisi katsoa se elokuvakin, jos jostain löytäisi (kirjastossa ei ollut kokoelmassa).

  Kovakantisia The Walking Dead sarjakuva-albumeista olen lukenut muistaakseni 12 osaa. Paria viimeistä ei ole suomennettu käsittääkseni, ja odottelen kovasti seuraavaa kokoelmaa, että uutta kautta tv-sarjaa. Viimeisimmissä albumeissa alettiin jo ottaa kiinni sarjaa, eli Kirkmanilla on kiire keksiä tarinaa lisää ennen kuin menee tv-versio ohitse.

  Kevätuhrit oli mukavan raikas tuulahdus suomalaisen nuortenkirjallisuuden kentälle. Tuli vahvasti mieleen Klaani tv-sarja, jota katselin yläasteikäisenä. Hamillisesti sarjan toinen osa oli hieman heikommin kirjoitettu. Kannattaa muuten lukea, jos et ole jo, Chris Weitzin The Young World - Kaaoksen päivät. Samantyyppinen teos, mutta pidin sen maailmasta ja kerrontatyylistä paljon enemmän.

  Siilo on hieno kirja. Tuo toinen osa hämmensi lukiessani, ja kolmas osa olikin monessa kohtaa mielekkäämpi lukukokemus. Mutta Siirros selittää kyllä paljon asioita, mitkä jäi ekassa osassa hämäriksi. Howeyn Hiekka on myös hieno teos, johon kaipailen jatko-osaa.

  Minulla on ollut tuo Metro 2034 pariinkin otteeseen lainassa, mutten ole kerennyt lukemaan. Kiinnostaisi kyllä tietää, mihin suuntaan maailmaa muuttuu ekan osan loppukäänteen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle riittää vielä dystopioita luettavaksi, mutta harmillista, että buumi nyt on sen verran laantunut. Toivottavasti niitä kuitenkin riittäisi myös jatkossa edes jonkin verran, sillä vielä ainakaan ei mun kohdallani voi puhua minkäänlaisesta kyllästymisestä!

   Sä oletkin ehtinyt lukemaan jo paljon noita Walking Dead -albumeja. :) Mä toivon, että sarjakuvat olisivat jokseenkin parempia kuin tv-sarja, sillä harmikseni olen ollut aika pettynyt tv-sarjan viimeisimpiin kausiin.

   Mäkin katselin nuorena Klaania, onpa kiva, jos luvassa on vähän jotain sen tyylistä. Ja täytyypä laittaa tuo Chris Weitzin kirja lukulistalle, kiitos vinkistä!

   Oon myös pyöritellyt Hiekkaa (haha) muutaman kerran käsissäni kirjakaupoissa ja kirjastoissa, odotan mielenkiinnolla kyllä senkin lukemista.

   Mulla Metro 2034 on odotellut lukemista hyllyssä jo pitkän tovin. Ilmeisesti toinen osa on aika erilainen kuin ensimmäinen, mutta olisi kiinnostavaa silti saada tämäkin trilogia kokonaan luettua. :)

   Poista

Lähetä kommentti

back to top