15 syytä odottaa (kirja)syksyä!

Kevät on aina ollut lempivuodenaikani. Syynä saattaa olla se, että olen syntynyt keväällä, maaliskuussa, jolloin pitenevät päivät tuovat mukanaan ensimmäisiä keväänmerkkejä. Valon määrä lisääntyy, hiirenkorvat ilmestyvät puihin ja koko kesä on vielä edessäpäin!

Syksyyn minulla sen sijaan on vähän ristiriitainen suhtautuminen. Melankoliaan taipuvaisena luonteena pidän siitä, että sateisina syyspäivinä saa ikään kuin luvan kanssa hautautua vilttien ja kaulahuivien uumeniin ja viettää iltoja hyvien kirjojen tai sarjojen parissa. Toisaalta taas alati lyhenevät päivät ja harmaaksi muuttuvat maisemat tuppaavat vetämään mielen vähän turhankin matalaksi ja auringon kaipuu on kova. Tästä syystä on hyvä keksiä syksylle paljon piristävää tekemistä. Tutkailin siis jo vähän syksyn kirjakatalogeja ja poimin niistä muistiin 15 itseäni eniten kiinnostavaa kirjaa!

Atena


Pasi Ilmari Jääskeläinen: Väärän kissan päivä (ilmestyy elokuussa)

Vuosia sitten eräs työkaverini suositteli minulle Pasi Ilmari Jääskeläisen Lumikkoa ja yhdeksää muuta, sillä epäili minun pitävän kirjasta. Hän oli oikeassa ja siitä saakka Jääskeläinen onkin kuulunut lempikirjailijoideni joukkoon ja ilahduin, kun huomasin, että elokuussa häneltä ilmestyy uusi teos. Väärän kissan päivä on yhdenpäivänromaani, jossa pohdiskellaan muistamista ja unohtamista marrasvirtalaisen Kaarnan joutuessa selvittämään dementiaa sairastavan äitinsä salaisuuksia. 

Miikka Voutilainen: Nälän vuodet - nälänhätien historiaa (ilmestyy syyskuussa)

Kirjassa käydään läpi nälänhätien historiaa aina muinaisista korkeakulttuureista lähtien. Tämän lisäksi se kertoo myös syitä sille, miksi nälänhätä ei johdu yksinomaan luonnonoloista ja miksi nälkää edelleen nähdään monissa kehittyvissä maissa.

Aula & Co

Ane Riel: Pihka (ilmestyy syyskuussa)

Liv asuu pienellä saarella isänsä ja äitinsä kanssa. Arkea on se, että hän joutuu elämään pienessä kontissa ja että hänen isänsä tappaa äitinsä ja antaa Livin äidin vahingossa tukehtua kuoliaaksi. Pihka on samaan aikaan tarina rakkaudesta ja huolenpidosta sekä menettämisen pelosta ja vahingossa syntyvästä pahuudesta. Teos palkittiin Lasiavain-palkinnolla vuonna 2016.Yu Hua: Xu Sanguanin elämä ja verikaupat (ilmestyy elokuussa)

Tarina Maon ajan Kiinasta ja viisihenkisestä työläisperheestä, jonka silkkkitehtaalla työskentelevä isä päättää ryhtyä käymään verikauppoja.

Gummerus

Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa (ilmestyy elokuussa)

Pidin kovasti Taivaalta tippuvista asioista, joten tämä pitää ehdottomasti lisätä lukulistalle. Ennen kuin mieheni katoaa on brutaalin rehellinen tutkielma, jossa nainen haluaa merkitä miehensä muistiin ennen kuin tämä katoaa kokonaan.


Anni Kytömäki: Kivitasku (ilmestyy elokuussa)

Kytömäen Kultarinta on minulla vielä lukematta (pitäisikin tarttua siihen vaikka kesän aikana!), mutta siitä huolimatta lisään myös Kivitaskun lukulistalleni. Kivitasku on sukupolviromaani, jossa käsitellään mielen ja ruumiin vapautta kallioilla ja veden äärellä.

Eka Kurniawan: Kauneus on kirous (ilmestyy elokuussa)

Indonesialainen prostituoitu kietoutuu käärinliinaan odottamaan kuolemaansa. Vuosien kuluttua hän nousee haudastaan, mutta kohtaakin vain entistä säälimättömämmän maailman. Eka Kurniawa on indonesialainen nykykirjailija, jonka mielikuvituksellinen romaani avaa Indonesian historiaa ja kansanperinnettä.

Into


Ulla Pyyvaara  & Arto Timonen: Naamat (ilmestyy lokakuussa)

Asunnottomuutta käsittelevä haastattelu- ja kuvakirja, joka sisältää sekä asunnottomien että asiantuntijoiden puheenvuoroja. Esille nousee verkkokellareita ja väkivaltaa, mutta myös huumoria yllättävissäkin paikoissa.

Like

Dmitri Gluhovski: Metro 2035 (ilmestyy lokakuussa)

Moskovalaisiin metrotunneleihin sijoittuvan scifi-trilogian päätösosa. Ydinsodan jälkeisessä maailmassa selviytyneet taistelevat elintilasta metrotunneleissa ja unelmoivat mahdollisuudesta palata takaisin maanpinnalle. 

Otava


Johanna Holmström: Sielujen saari (ilmestyy syyskuussa)

Lapsensa menettänyt Kristina joutuu Sielujen saarelle ja vuosia myöhemmin sama kohtalo odottaa Elliä, joka pakenee kotinsa ahdasta ilmapiiriä. Terveyden ja hulluuden rajoja tarkasteleva kertomus naisista, joita Sielujen saari yhdistää.

Mauri Kunnas: Koiramäen Suomen historia (ilmestyy syyskuussa)

Mikael Agricolasta Tapani Löfvingiin ja nuijasodista noitavainoihin, eli koiramaista Suomen historiaa 1500-luvulta 1800-luvulle.

Tammi

Jari Järvelä: Se ken tulee viimeiseksi (ilmestyy syyskuussa)

Järvelän teosta kuvataan jännityskirjaksi, jossa Eikä yksikään pelastunut kohtaa Nälkäpelin. 10 suomalaista on valittu mukaan kilpailuun, jossa tarkoituksena on kulkea Euroopan vaikein patikointireitti. Maaliin asti selviytyviä odottaa miljoonan euron voittopotti, mutta matkan varrella kilpailu muuttuukin elossapysymiskamppailuksi.Haruki Murakami: Rajasta etelään, auringosta länteen (ilmestyy elokuussa)

Uusin Murakami pitää totta kai myös lisätä listalle! Hajumin elämässä kaikki on melko lailla hyvin, mutta nuoruudenrakkaus kaihertaa hänen mieltään. Yllättäen nuoruuden rakastettu palaakin Hajumin elämään ja hänen on tehtävä valinta nykyisen tilanteen tai menneen elämän välillä.

WSOY

Marianna Kurtto: Tristania (ilmestyy elokuussa)

Huomaan, miten monet pienille saarille sijoittuvat tarinat vetävät minua puoleensa... Tristania on kertomus keskellä Atlanttia sijaitsevasta 264 asukkaan saaresta, välimatkoista ja omien juurten vaikuttavuudesta.J.R.R. Tolkien: Hobitti eli Sinne ja takaisin (ilmestyy syyskuussa)

J.R.R. Tolkienin syntymän 125-vuotisjuhlan ja Hobitin ilmestymisen 80-vuotisjuhlan kunniaksi fantasiaromaani ilmestyy tänä syksynä uusintapainoksena ja Tove Janssonin kuvituksella. Ehkäpä tämän myötä minunkin on nyt viimein aika tarttua Tolkieniin!

Kommentit

back to top